ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ

Τον τελευταίο καιρό, με αφορμή την κρατική καταστολή που δέχτηκαν οι καταλήψεις μας στην Πάτρα, αγωνιζόμενα κομμάτια που δραστηριοποιούνταν μέσα σε αυτές επέλεξαν να πραγματοποιούν τις συνελεύσεις τους στο εργατικό κέντρο. Ως συνέλευση αναρχικών ενάντια στη μισθωτή σκλαβιά | εργαλειοφόρος, θεωρούμε αυτόν τον χώρο ένα ανοιχτό πεδίο για τους από τα κάτω και ως εκ τούτου η απόφαση μας να λειτουργούμε μέσα στο Ε.Κ.Π. πέρα από την αναγκαιότητα της στέγασης, μετά την εκκένωση των χώρων αγώνα, έχει και αμιγώς πολιτικά και ταξικά χαρακτηριστικά.

Σταθερές εβδομαδιαίες συνελεύσεις όπως ο εργαλειοφόρος και η Ανοιχτή Συνέλευση Αντιφασιστικής Δράσης, οι έκτακτες συνελεύσεις αγωνιζόμενων κομματιών της Πατρινής κοινωνίας αλλά και οι διαδικασίες της κίνησης ανέργων, ανασφάλιστων και επισφαλώς εργαζομένων, έχουν μετατρέψει το Ε.Κ.Π. μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα σε ένα ζωντανό και κινηματικό χώρο και όχι σε ένα νεκρό και άδειο κτήριο που το στοιχειώνουν τα χαρτιά και οι σφραγίδες των ξεπουλημένων γραφειοκρατών της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Στη δικιά μας αντίληψη δεν υπάρχουν αγωνιστικά ή μη αγωνιστικά εργατικά κέντρα. Ο «επίσημος» συνδικαλισμός όπως είναι δομημένος, όχι μόνο δεν αποτελεί ανάχωμα για την εργατική τάξη ενάντια στα αφεντικά, αλλά επιπροσθέτως προσφέρει υπηρεσίες στο κεφάλαιο, οπισθοχωρώντας σε κάθε ταξική διεκδίκηση, συνομιλώντας και πηγαίνοντας παράλληλα με την κυριαρχία και χτίζοντας καριέρες κομματικών συνδικαλιστικών στελεχών πάνω στα συντρίμμια των εξαθλιωμένων της κοινωνίας.

Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους θέλουν τα Ε.Κ. αποστειρωμένα και όχι κέντρα αγώνα. Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους δεν θέλουν να παραχωρήσουν γραφείο στην κίνηση ανέργων, ανασφάλιστων και επισφαλώς εργαζομένων, επειδή είναι μια οριζόντια δομή, χωρίς κομματικό προσδιορισμό, με αδιαμεσολάβητα και κινηματικά χαρακτηριστικά. Αυτό το γεγονός τους φοβίζει γιατί δεν μπορούν να την ελέγξουν και ό,τι δεν μπορούν να ελέγξουν το αποβάλλουν και του επιτίθενται με συκοφαντίες.

Επιπροσθέτως, η τελευταία επινόηση των γραφειοκρατών ακούει στον τίτλο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ – ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ!
Συγκεκριμένα, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα είδαμε να ξεπετάγεται στο Ε.Κ.Π. μια ιδιωτική επιχείρηση. Πριν καν το καταλάβουμε, είδαμε έκπληκτοι φωτεινές επιγραφές, τραπέζια και καρέκλες πολυτελείας στην είσοδο και στον ημιόροφο. Ο ιδιοκτήτης της καφετέριας έδιωχνε παιδάκια Ρομά από την είσοδο του κτηρίου, ενώ αφίσες που παραδοσιακά κολλούνται στην είσοδο πλέον ξεκολλούνται καθώς χαλάνε την πρόσοψη της καφετέριας με το ξύλινο πάτωμα και τις μεγάλες τζαμαρίες. Η διοίκηση του Ε.Κ.Π., παραχωρώντας τον ημιόροφο του κτηρίου σε ιδιώτη προκειμένου να το μετατρέψει σε καφετέρια πολυτελείας, ξέρει πολύ καλά που αποσκοπεί. Ξέρει πολύ καλά ότι μετατρέποντας έναν χώρο των εργατών σε χώρο εμπορίου, συμβολικά αλλά και πρακτικά, προσπαθεί να προσδώσει απολιτίκ χαρακτηριστικά σ’ αυτό το σημείο αναφοράς για τους ταξικούς αγώνες στην πόλη μας. Η κίνηση αυτή δεν είναι τυχαία το χρονικό διάστημα στο οποίο πραγματοποιείται. Όπως προαναφέρθηκε, το τελευταίο 6μηνο έχουν πληθύνει οι διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στο Ε.Κ.Π. και το έχουν πλαισιώσει με εκείνα τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που δεν υπήρχαν μέχρι πρότινος. Αυτή η συνθήκη έχει ενοχλήσει τη διοίκηση, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κατάσταση που ούτε μπορεί να ελέγξει ούτε φυσικά επιθυμεί μαχητικές εστίες αγώνα μέσα σε έναν χώρο που απαρτίζεται από επαγγελματίες ξεπουλημένους γραφειοκράτες, από σωματεία-σφραγίδες και από τη λογική της πλήρους σύμπλευσης με το κράτος και τα αφεντικά.

Ως συνέλευση αναρχικών ενάντια στη μισθωτή σκλαβιά | εργαλειοφόρος δηλώνουμε ότι τέτοιου είδους μεθοδεύσεις θα μας βρουν απέναντι τους. Το Ε.Κ.Π. ανήκει στα αγωνιζόμενα κομμάτια της Πατρινής κοινωνίας, ανήκει στην ίδια την εργατική τάξη και δεν είναι κτήμα καμίας συνδικαλιστικής νομενκλατούρας, πόσο μάλλον χωράφι ενός ιδιώτη. Να είναι σίγουροι οι κηφήνες – επαγγελματίες γραφειοκράτες ότι το καινούργιο τους τέχνασμα ενάντια στον κόσμο του αγώνα θα πέσει στο κενό. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε τις συνελεύσεις μας στο Ε.Κ.Π., να κολλάμε τις αφίσες μας, να κρεμάμε τα πανό μας στην είσοδο και να κρατάμε το χώρο ζωντανό αλλά και προπύργιο στους καιρούς του ταξικού και κοινωνικού πολέμου που διανύουμε και στις μάχες που έρχονται και θα δώσουμε.

ΕΞΩ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ Ε.Κ.Π.
ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΣ
ΟΥΤΕ Π.Α.ΜΕ. ΟΥΤΕ Γ.Σ.Ε.Ε. ΠΑΡΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΛΑΕ

εργαλειοφόρος | συνέλευση αναρχικών ενάντια στη μισθωτή σκλαβιά

συνέλευση κάθε Τρίτη στις 19:00 στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας